Coreeană

 

Secţia de limba şi literatura coreeană a fost prima de acest fel înfiinţată în Romania, în anul 2005. În prezent funcţionează ca specializare B. Programul de studii urmează sistemul Bologna, cu licenţă de 6 semestre, urmată de masterat de 4 semestre. În cadrul celor 6 semestre de cursuri pentru licenţă, se urmăreşte dezvoltarea abilităţilor lingvistice şi dobândirea de cunoştinţe teoretice, care să poată constitui baza pentru continuarea şi  aprofundarea studiilor în cadrul şcolii masterale.

Cursurile oferite în cadrul acestei specializări stabilesc un echilibru între cunoştinţele practice de limba coreeană şi cunoştinţe teoretice de civilizaţie, istorie, religie, filosofie, artă, film, cultură populară. Cursurile de limba coreeană au ca scop acumularea de cunoştinţe fundamentale de structuri gramaticale şi vocabula al limbii coreene şi se bazează pe exersarea cunoştinţelor în situaţii concrete. Cursurile de cultură şi literatură coreeană sunt interactive, cu activităţi tematice şi cu suport audio-video. Cursul opţional din semestrele V şi VI este organizat în funcţie de cerinţele şi necesităţile studenţilor fie ca un curs teoretic (de cultură populară, film şi artă coreeană contemporană sau de spiritualitate coreeană şi gîndire filosofică), fie ca un curs practic de traduceri din şi în limba coreeană, organizat tematic.  

Studenţii secţiei de Limba coreeană îşi pot îmbunătăţi performanţele în cadrul unor  cursuri de vară oferite de universităţi şi institute de specialitate din Coreea. Cursurile de vară includ module studiu al limbii coreene, dar şi cursuri teoretice (civilizaţie, literatură, istorie, religie, economie, drept, sociologie).  Pe baza înţelegerilor de colaborare şi a programelor Erasmus şi CEEPUS, stundeţii secţiei de Limba coreeană pot efectua stagii de pregătire în alte universităţi europeene.

Noaptea Culturală Coreeană

Vineri, 22 februarie, clădirea Facultății de Limbi și Literaturi Străine din strada Pitar Moș a găzduit Noaptea culturii coreene, un eveniment-maraton dedicat ”Țării dimineților liniștite”.

Manifestarea a început la ora 20:00 și a adunat în clădirea Facultății de Limbi și Literaturi Străine din Strada Pitar Moș un număr record de participanți.

Dna Platis

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul doamna Prof. Dr. Magdalena Iordache-Platis, Prorector al Universității din București, care a salutat ideea organizării acestei manifestări și a remarcat numărul mare de participanți.

Noaptea Coreeana

Domnul Yang Seung Gwan, Președintele Asociației Coreenilor din România a subliniat importanța evenimentului, iar doamna Lect. Dr. Diana Yuksel, coordonatoarea Secției de Limba și Literatura Coreeană a vorbit despre evoluția studiilor de limba coreeană în Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Domnișoara Oana Cisalom a salutat audiența din partea Asociației Studenților Facultății de Limbi Străine.

Studenții Secției de Limba și Literatura Coreeană au încântat audiența cu un recital de  cântece coreene tradiționale și moderne: http://youtu.be/5WeLpT_TQ3Q

Au urmat apoi prezentări ale studenților secției despre diverse aspecte ale culturii coreene de la istorie, societate și tradiții coreene la cultura populară și fenomenul Hallyu (Valul coreean), prezentări ce s-au bucurat de un public numeros, amfiteatrele Bogdan si Mark Twain fiind neîncăpătoare.

Noaptea Coreeana 2013

Pasionații de film au putut să urmărească filme coreene de referință în Sala de Consiliu, iar iubitorii sportului au luat cu asalt Sala de Sport, unde au urmărit o demonstrație de arte marțiale coreene,  taekwando și hapkido, a Clubului sportiv Dragonul Verde.

În Amfiteatrul Pușkin a fost deschisă permanent ”Ceainăria” (chatjib), cu ceai coreean și gustări specifice.  

Tot aici, studenții Secției de Limba și Literatura Coreeană au amenajat Mini-muzeul obiectelor de uz cotidian și Expoziția de fotografii din Coreea.

Miezul nopții a fost punctat printr-o tombolă organizată de voluntarii ASLS, cu premii oferite de sponsori și prieteni ai culturii coreene.

Hangeul

Celebrarea culturii coreene a continuat după miezul nopții cu atelierele în care s-a învațat alfabetul limbii coreene (hangeul).

Noaptea Coreeana

S-au modelat figurine în port tradițional coreean și s-au pregătit delicioasele rulouri cu foi de alge (kimbap).

Kimbap

 

 

 

 

Limba Coreeana

Contact

Adresa: Strada Pitar Moş nr. 7-13, etaj 2, sector 1, Bucureşti

Membri

- Lect. dr. Diana YUKSEL

  - Lector invitat Kim Jung A

 

 

 

 

 
Pagină actualizată la 19 Martie 2014.