Olimpiada Naţională de Lingvistică, ediția a V-a
12-14 mai 2017

Rezultate - Olimpiada de Lingvistică 2017:

Rezultate - Olimpiada de Lingvistică 2016:

Rezultate la Olimpiada Națională din 2014:

Subiecte date la Olimpiada Națională în anul 2014:

Subiecte date la Olimpiada Națională în anul 2013:

Modele de subiecte date la olimpiada județeană în anul 2013:

Olimpiada Naţională de Lingvistică se adresează elevilor de liceu și de gimnaziu din România.

http://www.edu.ro/index.php/articles/20638

Modele de subiecte:

Subiecte din alte ţări: http://www.uklo.org/?page_id=33

Persoane de contact:

 • Adina Dragomirescu: adina_drag@yahoo.com 
 • Roxana Dincă: roxanamdinca@yahoo.com.

Olimpiada Internaţională de Lingvistică - http://www.ioling.org/

Participarea României

În 2014, România a participat la Olimpiada Internațională de la Beijing (21-25 iulie) cu un lot compus din: Dan Mircea Mirea (Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova), Iulia Marinescu (Colegiul Național „Unirea”, Turnu-Măgurele), Vlad Neacșu (Liceul Internațional de Informatică, București) și Ioana Bouroș (Colegiul Național „Costache Negri”, Galați). Lotul a fost pregătit și însoțit la Beijing de Roxana Dincă și Valentina Cojocaru, asistente la Facultatea de Litere. Rezultatele au fost pe măsura efortului depus de toți membrii lotului: Dan Mircea Mirea a obținut medalia de aur, iar Iulia Marinescu și Vlad Neacșu, mențiuni. Felicitări tuturor!

Fotografii – Beijing 2014

1

3

2

4

5


În 2013, România a participat la Olimpiada internațională de lingvistică pentru prima dată ca echipă națională reprezentativă, selectată în urma unui concurs național. Lotul României a fost format din: Cristina Maria Ionescu (Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați, clasa a X-a), Marius Todea (Colegiul Național „Sf. Sava”, București, clasa a XI-a), Remus Andrei Iosifescu (Colegiul Național „Unirea”, Brașov, clasa a XII-a) și Cătălina Andreea Stelea (Colegiul Național „Unirea”, Brașov, clasa a XI-a). La Olimpiada Internațională de la Manchester, România a obținut locul al treilea (și medalia de bronz) în concursul pe echipe și două mențiuni individuale (Cristina Maria Ionescu și Marius Todea). Echipa a fost pregătită de Roxana Dincă (însoțitoarea lotului la Manchester) și Valentina Cojocaru (asistente universitare doctorande în cadrul Departamentului de Lingvistică al Facultății de Litere, Universitatea din București). Cheltuielile de deplasare au fost suportate de Ministerul Educației Naționale.

Echipa de organizare a Olimpiadei îi felicită cu mare drag pe premianții din 2013 și așteaptă cu încredere selecția națională din 2014.

Fotografii – Manchester 2013

16

5 5 5 5 5 5 5 5

România a participat la Olimpiada Internaţională de Lingvistică pentru prima oară în anul 2005, cu o echipă din Galaţi. Anul trecut, o echipă de elevi de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” (Cosmina Gabriela Cristina Tănase, Mihai-George Arcalean, Marius Eugen Ţiboacă) a reprezentat pentru a doua oară România la Olimpiada Internaţională de Lingvistică. Echipa a fost însoţită de Roxana Dincă, doctorandă în cadrul Universităţii din Bucureşti. De ce este nevoie de o olimpiadă naţională? Pe lângă obiectivele generale ale olimpiadei, prezentate în regulament, există şi o serie de necesităţi practice: participarea echipei naţionale a României este legitimată de existenţa unei competiţii naţionale, în urma căreia să fie selectaţi cei mai buni elevi; lipsa unei selecţii naţionale a implicat, până acum, o taxă de participare de 350 de euro pentru fiecare participant (faţă de 40 de euro pentru participanţii din ţări care au competiţii naţionale); olimpiada naţională creează cadrul necesar pentru pregătirea (oficială) a echipei (care va fi asigurată de cadre didactice ale Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti).

Fotografii - Ljubljana 2012

123456

„Principii generale”

 1. Orice problemă se poate rezolva. 
 2. Fii atent la cerinţa problemei! 
 3. Detaliile sunt importante. 
 4. Porneşte de la ceea ce ştii deja!
 5. Nu renunţa!
 6. Notează-ţi răspunsurile parţiale!
 7. Lucrează sistematic!
 8. Fii atent la asemănările dintre exemple!
 9. Stabileşte perechi minimale (cuvinte sau segmente care diferă foarte puţin), analogii, corelaţii!
 10. Acordă atenţie terminaţiilor cuvintelor şi părţilor iniţiale! 
 11. Vezi ce schimbări de formă apar! 
 12. Atenţie la ordinea cuvintelor! 
 13. Formulează răspunsurile concis, dar folosind suficiente argumente din datele pe care le ai la dispoziţie! 
 14. Există excepţii de la regulile pe care le observi.  
 15. Distincţiile semantice de tipul uman-nonuman, concret-abstract pot constitui un motiv de schimbare a formei. 
 16. Structura fonetică poate fi importantă (număr de silabe, tip de silabe etc.). 

Cum te pregăteşti?

Există o bibliografie minimală (vezi Regulament). În afară de asta, rezolvă modele de subiecte (de la olimpiada internaţională sau de la olimpiadele naţionale din alte ţări), citeşte romane poliţiste, rezolvă sudoku, puzzle-uri, joacă scrabble!

 

 

 

Pagină actualizată la 24 Octombrie 2017.