BIOCATALIZATORI IN MEDII NECONVENTIONALE. APLICATIE IN VALORIFICAREA BIO-GLICEROLULUI CA PRECURSOR IN DOMENIUL BIORAFINARIEI

Nr. Proiect: 91/02.08.2010

 

Titlu proiect:

BIOCATALIZATORI IN MEDII NECONVENTIONALE. APLICATIE IN VALORIFICAREA BIO-GLICEROLULUI CA PRECURSOR IN DOMENIUL BIORAFINARIEI

 

Director proiect: Lector dr. Madalina Valentina Sandulescu-Tudorache

 

Abstract

Proiectul propune realizarea si caracterizarea unor noi tipuri de catalizatori enzimatici pe baza de lipaze aplicati in domeniul valorificarii bio-glicerolului ca produs secundar cu pondere majora rezultat in urma fabricarii biodieselului. Proiectul are un caracter dual. In primul rand, se propune un studiu teoretic asupra comportamentului catalitic al biocatalizatorilor construiti prin imobilizarea enzimei lipaza pe suprafata micro/nano-particulelor magnetice in medii neconventionale de tip lichide ionice si apa saraca in deuteriu. Din punct de vedere practic, proiectul propune o noua metoda de sinteza biocatalitica a carbonatului de glicerol prin transesterificarea biocatalitica a bio-glicerolului in prezenta catalizatorilor de tip lipaza studiati. Astfel, se lanseaza ideea unei noi metode de valorificare a bio-glicerolului avand rol de precursor al unui produs de biorafinarie, carbonatul de glicerol.

Biocatalizatorii rezultati vor fi caracterizati cu tehnici precum SPR si detectie Electrochimica. Se va realiza un studiu laborios al comportamentului catalitic al biocatalizatorilor (activitate catalitica, chemo-, regio- si enantioselectivitate) in medii neconventionale (ex. lichide ionice si apa saraca in deuteriu) in scopul elucidarii mecanismului catalitic in conditiile mentionate.

Aplicarea biocatalizatorilor-lipaza in sinteza biocatalitica a carbonatului de glicerol implica generarea unor sisteme experimentale biocatalitice originale atat prin design-ul bioreactorului (structuri de tip lipaza-particula magnetica actionate de un camp magnetic alternativ) cat si prin principiul de functionare al sistemului bazat pe recircularea unui flux continuu a amestecului de reactie (glicerol si dimetil carbonat) in interiorul sistemului. Experimentele propuse vor permite optimizarea sistemelor biocatalitice si in final valorificarea lor in obtinerea eficienta a carbonatului de glicerol.

 

 

 

 

 

 

 

Pagină actualizată la 06 Decembrie 2010.