PEPSENS

Arhitercturi biomimetice de peptide generatoare de interfețe biosenzoriale flexibile

 

 

 

 


Rezumat

Biosenzorii pentru determinarea si monitorizarea compusilor cu masa moleculara mica prezinta un interes deosebit datorita aplicatiilor in domenii diferite de la medicina, laborator clinic, biotehnologii si nu in ultimul rand monitorizarea calitatii mediului si a produselor alimentare. Scopul proiectului este de a realiza arhitecturi de peptide generatoare de interfețe biomimetice pentru realizarea de biosenzori. Biosenzorii peptidici vor exploata proprietățile conductoare și de autoasamblare a peptidelor cu catena scurta, împreună cu capacitatea lor de a forma cu ușurință legături de tip amidic, tioeter și ester în prezența reactivilor de reticulare. Această abordare va face posibilă producerea unei game largi de biosenzori pentru determinarea compusilor cu masa moleculara mica cu aplicatii in laboratorul clinic, monitorizarea calității mediului și alimentelor.


Contract: cod: PN-III-P4-ID-PCE-2016-0288, nr. 20 din 12/07/2017

Acronim: PEPSENS

Autoritatea contractanta: UEFISCDI

Durata proiectului: 30 luni (2017-2019)

Director proiect:

Prof. dr. Camelia Bala
Universitatea din Bucuresti
Departamentul de Chimie Analitica
Tel./Fax: +4021 410 48 88
Email: camelia.bala@chimie.unibuc.ro

Membri in echipa:

Drd. Madalin Danila
ACS dr. Lucian Gabriel Zamfir
ACS dr. Oana Maria Dumitrascu
Lector dr. Mihaela Elena Puiu
Conf. Dr. Lucian Rotariu

Obiective:

  • Realizarea de straturi peptidice autoasamblate,
  • Grefarea unor compuși cu masă moleculară mică pe suprafața senzorilor de aur modificați și construcția biosenzorilor,
  • Caracterizarea și optimizarea răspunsului biosenzorilor.

Rezultate preconizate:

Biosenzori pentru detectarea de molecule care prezinta importanta in domenii precum laboratorul clinic, controlul mediului inconjurator si al calitatii alimentelor.

Diseminare si valorificare:

Molecular Recognition: Versatility and Challenges in the Design of Nanobiosensors for Food Security, M. Puiu, C. Bala, in Trends in Food Safety and Protection, Edited by Ravishankar Rai V. and Jamuna A. Bai, Taylor & Francis Ltd., 2017, 51-82

Peptide-based biosensors: From self-assembled interfaces to molecular probes in electrochemical assays, M. Puiu, C. Bala, Bioelectrochemistry, 120, 2018, 66-75.

C. Bala, XXIV International Symposium on Bioelectrochemistry and Bioenergetics, 3-7 July, 2017, Lyon, France (invited lecture)

C. Bala, The 8th International Workshop on Surface Modification for Chemical and Biochemical Sensing Programme, Żelechów, Poland, 3 - 7 November 2017 (Key note)

G. Danila, L. G. Zamfir, M. Puiu, C. Bala, The 8th International Workshop on Surface Modification for Chemical and Biochemical Sensing Programme, Żelechów, Poland, 3 - 7 November 2017 (poster)

 

Pagină actualizată la 18 Ianuarie 2018.