Program

STRUCTURA PROGRAMULUI

 

A.  Cursuri intensive de limba română

Cursurile intensive de limba română pe care le oferim sunt concepute dintr-o perspectivă comunicaţională, în sensul că învăţarea elementelor de lexic şi gramatică va fi permanent subordonată unor scopuri interacţionale. Cu alte cuvinte, nu facem din cunoştinţele teoretice de gramatică şi vocabular un scop în sine, ci punem accentul pe capacitatea cursanţilor de a se exprima în situaţii concrete de comunicare. Totodată, cursanţii vor fi familiarizaţi cu principalele acte de vorbire (a formula scuze, mulţumiri, felicitări, complimente, a da un sfat, a exprima o emoţie etc.) şi cu stilul cultural de a vorbi al românilor. În conformitate cu Paşaportul Lingvistic European, cursurile noastre vizează formarea celor 4 competenţe fundamentale: înţelegerea discursului oral, comunicarea orală, înţelegerea textului scris, comunicarea scrisă.(http://europass.cedefop.europa.eu/img/dynamic/c1347/type.FileContent.file/ELPTemplate_en_GB.doc)

Cursurile de limba română sunt ţinute de profesori ai Universităţii din Bucureşti, specialişti în lingvistică şi comunicare, având o bogată experienţă în predarea şi testarea LRS (limbii române ca limbă străină) atât în ţară, cât şi în străinătate, în cadrul lectoratelor României din marile universităţi europene.

Cursanţii vor primi ca suport de curs câte un manual, dar şi numeroase alte materiale auxiliare (texte literare şi nonliterare, ziare şi reviste etc.), în funcţie de nivel şi, în măsura posibilităţilor, de opţiunile individuale. Vor fi folositemateriale audio-video, în special pentru orele de ascultare. Fiecare sală de curs este echipată cu un calculator, instalaţie de sonorizare, videoproiector şi ecran.
 
Cursanţii vor fi împărţiţi în 3 sau 4 grupe, în funcţie de nivel, pe baza unui test iniţial de limbă.
 
Solicitanţii sunt rugaţi să specifice în fişa de înscriere nivelul de limbă la care consideră că se găsesc.
 
Nivelele de studiu sunt următoarele:

Nivelul A1-A2 (elementar) urmăreşte achiziţionarea unor structuri fonetice, gramaticale şi lexicale de bază, legate de arii tematice cotidiene (de ex. • Să facem cunoştinţă! • Cât e ceasul? • Pe stradă • La supermaket • La piaţă • La restaurant • La bancă / La casa de schimb • Vremea. Clima • La gară • La hotel • La telefon • Taxi!• Casa mea • Familia • Programul zilnic • La poştă etc.). La sfârşitul cursului, cursantul va fi capabil să interacţioneze în situaţii concrete şi restrânse de comunicare.

Nivelul B1-B2 (mediu) urmăreşte aprofundarea elementelor de gramatică, extinderea şi rafinarea vocabularului. Ariile tematice vor fi considerabil lărgite pe baza studierii unor texte literare de dificultate medie, a unor texte non-literare (în special jurnalistice), precum şi prin exerciţii de ascultare (fragmente de texte autentice de la radio şi televiziune). Cursantul va trebui să devină un utilizator autonom al limbii, dezvoltându-şi atât competenţele de înţelegere a textelor, cât şi pe cele productive.

Nivelul C1 (avansat) urmăreşte consolidarea şi rafinarea cunoştinţelor anterioare de gramatică, îmbogăţirea vocabularului (sinonime, antonime, terminologii de specialitate, particularităţi ale românei vorbite), a frazeologiei, însuşirea registrelor stilistice ale românei contemporane. Ariile tematice vor fi considerabil lărgite pe baza studierii unor texte literare de dificultate sporită, a unor texte non-literare (în funcţie de interesele cursanţilor), precum şi prin exerciţii de ascultare (fragmente de texte autentice de la radio şi televiziune). Cursantul va trebui să devină un utilizator experimentat al limbii române, capabil să se apropie de nivelul de performanţă al vorbitorului nativ (C2).
 
La sfârşitul programului, cursanţii vor primi un certificat de participare. La cerere, aceştia pot da un examen de atestare a competenţelor lingvistice, după modelul Paşaportului lingvistic european. Certificatul de atestare a competenţelor lingvistice va fi eliberat de Universitatea din Bucureşti. Costurile examenului sunt incluse în taxa de participare la cursuri.

Orarul cursurilor de limba română: 20 de ore / săptămână (4 ore pe zi), de la 9.30 la 13.30. În România, durata unei ore didactice este de 50 de minute.  
 
B. Conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie românescă

Conferinţele pe teme de cultură şi civilizaţie românescă sunt ţinute în limba română de profesori universitari, oameni de cultură, artişti şi sunt destinate cursanţilor avansaţi. Astfel, la nivelele B2 şi C1, de 2 ori pe săptămână programul de studiu va cuprinde de la 9.30 la 12.00 cursul de limba română şi de la 12.00 la 13.30 – conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie românescă.
 
C. Ateliere

Cursanţii pot opta de 2 ori pe săptămână pentru unul dintre următoarele ateliere, desfăşurate între 17.30 – 19.00 (orele pot suferi modificări în funcţie de necesităţi):

   1. Listening intensiv: o activitate extrem de utilă pentru cursanţii avansaţi şi interpreţii de conferinţă, ce urmăreşte perfecţionarea abilităţii de înţelegere a unor texte orale autentice.
   2. Obiceiuri şi tradiţii româneşti: un atelier destinat celor interesaţi să cunoască cultura tradiţională românească, aspecte folclorice şi etnografice inedite.
   3. Teatru: un atelier cu adevărat creativ care vă ajută să vă exprimaţi prin gest şi mimică şi să vă apropiaţi de limba română prin joc şi exerciţii de improvizaţie.
 
Solicitanţii sunt rugaţi să specifice în fişa de înscriere pentru care atelier optează.
 
D. Proiecţii de filme româneşti cu titrare în limba engleză

Filmele vor fi proiectate de 2 - 3 ori pe săptămână în clădirea universităţii. Fiind titrate în limba engleză, filmele se adresează tuturor cursanţilor, indiferent de nivelul de studiu. Sunt selectate filme care aparţin ultimei generaţii de regizori români, premiaţi la marile festivaluri internaţionale (Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Florin Şerban, Călin Peter Netzer, Radu Jude, Tudor Giurgiu ş.a.)
 
E. Program cultural şi excursii

Programul cultural include vizite la muzee, spectacole, o serată muzicală, plimbări şi activităţi recreative în parc, turul Bucureştiului şi al împrejurimilor2 excursii de 1 zi (cu prânzul inclus) organizate în week-end-uri.
 
F. Cocktail-uri şi seri multiculturale

Organizatorii oferă un cocktail de bun venit şi unul la încheierea cursurilor. Cursanţii sunt invitaţi să organizeze o seară multiculturală în care să prezinte imagini, muzică, obiceiuri şi tradiţii, obiecte caracteristice, eventual să ofere mâncare şi băutură din ţările lor de origine.

Cazarea

Cursanţii vor fi cazaţi, dacă doresc, într-un hotel de 3 stele, aflat în apropierea Rectoratului Universităţii din Bucureşti. Site Hotel Siqua. Există două variante de cazare în funcţie de opţiuni:

•    cameră single - 43 euro / noapte
•    loc în cameră dublă (camera va fi împărţită cu un alt cursant) – 26 euro / noapte

Camerele sunt dotate cu aer condiţionat, televiziune prin satelit, telefon, acces internet (wireless) gratuit (pentru laptop personal), minibar, baie cu cabină de duş şi bidet, uscător de păr. Micul dejun de tip bufet suedez este inclus în preţul camerelor.

Tarifele speciale acordate includ TVA-ul, micul dejun tip bufet, acces gratuit la internet și parcarea. Toți participanții vor beneficia de 10% discount la toate serviciile cu plată, iar facturile vor fi emise la cursul BNR din ziua checkout-ului. În situația în care solicitați și transfer aeroport-hotel-aeroport, costul este de 25 euro/transfer.

Pentru rezervarea camerei şi formalităţile de plată, solicitanţii trebuie să ia legătura direct cu hotelul SIQUA.Formularul de rezervare a camerei / locului la hotel poate fi descărcat aici.Formularul trebuie trimis la Hotelul SIQUA prin fax (la nr. 004 021 319 51 62) sau  e-mail (rezervari@hotelsiqua.ro) până pe 8 iulie 2017.

Vă rugăm ca în cererea de înscriere să specificaţi şi opţiunea dvs. de cazare, fie varianta oferită de organizatori, fie o formulă personală.

Cursurile de limba română, conferinţele şi atelierele se vor ţine la Facultatea de Litere, strada Edgar Quinet no. 5 - 7, telefon / fax:  0040 21 313 43 36 ; 0040 21 314 61 77 (http://www.old.unibuc.ro/facultati/litere/). Facultatea de Litere se găseşte în inima Bucureştiului, la o distanţă de 15-20 de minute de mers pe jos faţă de Hotelul Siqua sau la 7-10 minute cu autobuzul (nr. 336) sau cu troleibuzul (nr. 61, 66, 69, 90, 91) (3 staţii).

Costuri

Taxa de participare la Cursurile de Vară de limba română ale Universităţii din Bucureşti este de 500 de euro.

Taxa de participare acoperă: înregistrarea participanţilor, cursuri de limbă, conferinţe, ateliere, 2 cocktail-uri, turul Bucureştiului, o mini-excursie turul oraşului Bucureşti şi împrejurimile, 2 excursii de o zi în week-end (cu prânzul asigurat), activităţile culturale incluse în program, manuale şi materiale auxiliare pentru cursuri, examenul final de atestare a competenţelor lingvistice.

Taxa de participare NU acoperă: cazarea, masa de prânz şi cina participanţilor, servicii adiţionale la hotel (minibar, room-service, telefoane, spălătorie etc.), transportul internaţional sau intern, taxa de viză (dacă este cazul). Costurile pentru cazare se achită direct către Hotelul SIQUA, în condiţiile stabilite în formularul de înregistrare.

Cei care se înscriu la Cursurile de Vară vor trebui să depună un avans nerambursabil de 50 de euro până la data de 20 iunie 2017  în contul euro al Universităţii din Bucureşti:

RO87RNCB0076010452620003
BCR sector 5
CUI:  4505502
SWIFT:   RNCBROBU

Sunteţi rugaţi să integraţi şi acest document alături de celelalte informaţii cerute de organizatori în cererea de înscriere 2017. 

Restul sumei (450 de euro) va fi achitat în ziua sosirii la Bucureşti cu card bancar sau în numerar.

Participanţii sunt sfătuiţi să deţină asigurare de sănătate de tip internaţional. Organizatorii nu sunt responsabili pentru costurile de spitalizare sau alte servicii medicale.


 

 

 

 

 

Pagină actualizată la 12 Martie 2017.