Conservarea mediului

 

Cursul se adreseaza studentilor anului III, Specializarea Geografia mediului, avand ca obiectiv principal  intelegerea mecanismelor de promovare a conservarii mediului la nivel national, comunitar si international.

Ariile protejate naturale reprezinta instrumentul cel mai utilizat in conservarea elementelor mediului biotic si abiotic. Elementele mediului biotic si abiotic caracterizate prin unicitate, raritate si reprezentativitate se regasesc adesea ca elemente protejate in cadrul rezervatiilor stiintifice, parcurilor nationale, parcurilor naturale, rezervatiilor biosferei si a celorlalte categorii de arii protejate. In cadrul acestor spatii ele beneficiaza de o oarecare protectie in raport cu amenintarile majore: supraexploatarea resurselor naturale, urbanizarea, distrugerea si degradarea mediului, bolile, speciile invazive, dezvoltarea infrastructurilor majore.

Cunoasterea tipologiilor acestora, a obiectivelor de management specifice, a activitatilor economice permise, restrictionate sau interzise, a modalitatilor de administrare si a regulilor ce trebuie respectate, sunt esentiale pentru intelegerea realitatilor societatii actuale. O atentie speciala este acordata retelei Natura 2000, proiect ambitios al Uniunii Europene, prin care se incerca limitarea pierderii speciilor si habitatelor naturale printr-un management inteligent care sa imbine activitatile de conservare cu cele de dezvoltare durabila.

 

 

 

 

 

 

 

Pagină actualizată la 11 Decembrie 2011.