Sigla Societas Romano‑Bohemica

a fost creată de Martina Součková

sigla srb

Jiří Menzel la București

În perioada 16-19 mai, la Cinema Studio din București a avut loc retrospectiva Jiří Menzel, unul dintre cei mai mari regizori de film ai perioadei postbelice. În prima zi a retrospectivei, Jiří Menzel s-a aflat în sală și le-a vorbit spectatorilor români. La sfârșitul spectacolului (a rulat filmul Postřiziny, traducitibil în mai multe feluri: „secvențe de viață” sau „decupaje”), a acordat autografe în timp ce noi ceilalți beam bere, căci acțiunea filmului Postřižiny se desfășoară într‑un mediu tipic Cehiei: într‑o fabrică de bere!

În fotografie: scriindu‑ne două vorbe pe programul serii.

Menzel-Paliga

 

 

 

 

 

Societas Romano-Bohemica

Prin încheierea din 14 octombrie 2010, Judecătoria sectorului 1 București a admis cererea de înregistrare juridică a Societas Romano-Bohemica (abreviat SRB), având ca scop principal promovarea studiilor privitoare la relațiile culturale româno-cehe, a traducerilor și a altor acțiuni ce vizează o mai bună cunoaștere a relațiilor dintre români și cehi în context central-european. În toamna anului 2011, sperăm să putem publica primul număr al revistei omofone Romano-Bohemica.

Membrii fondatori sunt (în ordinea din documentele de înregistrare): Sorin Paliga, Anca Irina Ionescu, Helliana Milada Denira Ianculescu, Ionuț Alin Catrina, Livia Gabriela Marin, Gabriela Georgescu. Ulterior, s‑au înregistrat ca membri activi Dagmar Maria Anoca, Miruna Priboianu, Alina Nicoleta Pascu, Maria Alina Ionescu, Victorița Alina Negroiu, Alena Gecse, Desideriu Gecse, Hana Herrmannová. Sunt bine veniți toți cei care pot contribui la dezvoltarea studiilor în domeniu sau care pot sugera activități viitoare.

O întâlnire semnificativă la cabinetul de limba cehă

Joi 17 februarie 2011, dl Adrian Miroslav Merka, președintele Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR) a făcut o vizită la cabinetul de limba și litertura cehă, totodată și sediul Societas Romano-Bohemica. S-a făcut o trecere în revistă a activității noastre și s-a discutat despre planurile de viitor, respectiv de sprijinire a publicării de volume de traduceri și de studii privind relațiile româno-cehe și româno-slovace.

foto 1foto 2foto 3foto 4

Seară dedicată poetului romantic ceh Karel Hynek Mácha

Miercuri 23 februarie 2011, la Centrul Ceh s-a prezentat creația marelui poet romantic. Materialul a fost pregătit de prof. dr. Anca Irina Ionescu. În final, s-a proiectat filmul Máj, inspirat de poemul cu același nume.

maj

 

 

 

 

 

 

Acțiuni organizate în anul 2010

Încă înainte de a fi înregistrată juridic, SRB a organizat câteva acțiuni importante, având ca scop promovarea culturii cehe în România. În anul 2010, acțiunile s-au organizat în locații diferite, astfel:

Sala de lectură - Ceainăria ACT, Calea Victoriei nr. 126: Iubește România pe limba cehă. Seară dedicată activității literare a lui Mirek (Bohumír) Trčka, inginer stabilit în România în anul 1960, unde a activat ca inginer în cadrul întreprinderii Energomontaj. A tradus din literatura română, poetul său preferat fiind Ion Minulescu. Din traducerile sale au citit dr. Sorin Paliga și pe atunci studenții Alina Negroiu și Gabriela Georgescu.

mirek

Seară Vladimír Holan

26 octombrie orele 16.00 la Centrul Ceh. Sorin (traducătorul) și câșiva studenți au citit fragmente din marele poem Toscana (Toskána) de Vladimír Holan.

afiș Holan

 

 

 

 

 
Pagină actualizată la 11 Iunie 2011.