Teoria obiceiurilor

Cursul este destinat studentilor anului II (sem. I) ai sectiei Studii Culturale. Etnologie si trateaza obiceiurile vietii de familie (riturile de trecere) precum si cele calendaristice (de renovare a timpului) avind la baza relatia sacru-profan si axindu-se pe bibliografia universala a problemei.

Ideea centrala a cursului este fundamentarea ambelor structuri cutumiare romanesti pe seria de valori instituite de modelul sacrului. Se analizeaza in detaliu actele si gesturile (verbale si non-verbale) cu functii ritual-ceremoniale din contexte familiale si comunitare.

Abordarea diacronica si sincronica permite atit intelegerea mutatiilor functionale si dinamica faptelor de cultura populara, cit si cunoasterea variantelor zonale si regionale ale manifestarilor cutumiare romanesti de la primele atestari ale acestora pina in prezent, cu o privire speciala asupra mutatiilor actuale in rural si urban.

Un loc aparte in economia cursului il detin comentariile pe texte de tip ritual si ceremonial, precum si familiarizarea studentilor cu diverse forme repertoriale zonale prin auditii si vizionari ale unor materiale de arhiva.

Desfășurătorul cursurilor și seminarelor; bibliografia: în anul universitar 2012 - 2013 acest curs nu se va ţine.

 

Fisier de tip .doc ! biblio_ritual_noua

 

 

 

 

 

 

Pagină actualizată la 08 Octombrie 2012.