Pagina index Profesor - în 4 paşi

 

 

Paginile unui profesor/cercetător - în 4 paşi

Profesorii au doua pagini home (pagina RO si pagina EN) generate automat atunci cand se autentifica cu CNP, nume si prenume. O parte din elementele editabile din pagina home a unui profesor sunt memorate si in baza de date (BD). In baza de date sunt introduse urmatoarele informatii: Datele de contact si afiliere; Curriculum Vitae; Cursuri; Resurse online.

Nou: pentru prima data, cadrele didactice si cercetatorii au posibilitatea sa posteze (sa incarce pe server) pe pagina personala fisiere cu o multidudine de formate (.pdf, .doc. .ppt, .jpg, etc.)

DETALII: http://www.unibuc.ro/n/backend_help/index_profesor.php

Motivatii: Concepere, Structura, Continut

Conceperea, structura si continutul paginii personale vor determina cresterea vizibilitatii cadrelor didactice si cercetatorilor Universitatii din Bucuresti. Prin aceasta pagina individuala a unui cadru didactic, se pot face cunoscute urmatoarele:

 • curriculum vitae si sinteza preocuparilor didactice si stiintifice, alte preocupari semnificative
 • fisele si programele disciplinelor predate, utilizarea tehnologiilor wiki in procesul de predare-invatare
 • domeniile de expertiza si ariile de specialitate
 • activitatea de cercetare in diverse proiecte, rezultate si concluzii
 • resurse didactice pentru studenti, comunicarea prin utilizarea diverselor metode TIC
 • resurse de cercetare si comunicarea cu membrii comunitatii academice
 • evidentierea activitatii stiintifice si didactice, participarea la manifestari stiintifice

Observatie: toate aceste elemente nu trebuie sa fie incluse doar in CV, ci pot fi incluse separat in diverse pagini si sectiuni ce pot fi declarate si create de catre utilizator (profesorul cu acces la platforma UB)

Obictive urmarite:

 • audiente interne - cadre didactice si cercetatori ai Universitatii din Bucuresti, studenti masteranzi, doctoranzi
 • audiente externe - comunitatea academica, cercetatori si profesori din strainatate
 • audiente pentru publicul larg si mass-media

 

PASUL 1 - informaţii generale şi CV

Pagina index a unui profesor este dotata in coloana din dreapta cu patru butoane Buton editare ce permit interactiunea cu baza de date (imaginile de mai jos). Ele permit, in ordinea de sus in jos, editarea : 1) Datelor de contact, 2) Incarcarea unui document CV, 3) Precizarea titlului cursurilor tinute (pe diferitele cicluri de studiu) si 4) Adaugarea de resurse on-line (de tip articol, manual sau alt tip).

index   index-vlada

A) Se realizeaza etapa de autentificare, dupa care se introduc informatiile generale: Datele de contact si afiliere; CV; La Pasul 2 urmeaza sa se introduca informatii despre Cursuri si Resurse online.

- In urma autentificarii unui profesor in sectiunea "prof" sunt generate automat doua SUBSECTIUNI corespunzatoare celor doua pagini home (RO si EN). Titlurile si numele acestora pot fi modificate de utilizator. Ambele pagini generate automat (pagina RO si pagina EN) sunt constituite din 3 coloane:

 • coloana din stanga dedicata meniului (functii/butoane proprii– nume cu link si subsectiunile proprii) si la care se pot adauga sub acesta diverse informatii;
 • coloana din dreapta este predefinita pentru informatii generale (CV, cursuri si resurse online);
 • coloana din mijloc este o coloana de latime mai mare destinata continutului principal pentru paginile ce se acceseaza din meniurile aflate in coloana stanga sau dreapta.

In activitatea de elaborare a paginilor sub platforma CMS utilizatorul poate opta pentru unul din cele 2 tipuri de pagini (numite machete), cu 3 coloane (structura de mai sus) sau cu 2 coloane (coloana din dreapta nu mai exista).

B) Dupa ce ambele pagini personale au fost generate (pag. RO si pag. EN), administratorul paginii facultatii (desemnat de facultate) valideaza apartenenta profesorului la departamentul corespunzator, pentru ca ulterior profesorul sa fie inclus in lista publicata pentrui facultatea/departamentul din care face parte.

DETALII: Structura si formatul paginilor web -http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/plat-ub/index.php

 

 

PASUL 2 - pagini pentru cursuri si resurse online

A) Se realizeaza introducerea informatiilor despre Cursuri.

- In urma validarii apartenentei profesorului la departamentul corespunzator, se pot accesa toate facilitatile oferite de platforma CMS pentru elaborarea continutului paginii personale care sa reflecte activitatea didactica si stiintifica a cadrului didactic. Se va utiliza butonul  Buton editare ce apare in fereasta din dreapta la CURSURI. Se face click pe Buton editare

- In cazul informatiilor pentru primul curs (sau a unui curs nou) un profesor are de completat urmatoarele casete din fereastra de mai jos ce va aparea in partea stanga dupa ce se face click pe Buton editare . Dintre ele obligatorii sunt Titlul si Ciclul de studiu (imaginea de mai jos-stanga).

Interfata cursuri prof  Interfata selectie curs prof

- Dupa editarea a informatiei referitoare la cel putin un curs apare interfata de selectie curs (imaginea de mai sus-dreapta). Sunt posibile mai multe optiuni: Reeditare informatie curs deja introdus in baza de date: butonul Butonul de selectie curs, Introducerea informatie referitoare la un nou curs: butonul Buton curs nou, Stergerea unui curs deja introdus:  butonul Buton sterge curs. In urma introducerii informatiilor pentru un curs apare link-ul corespunzator al paginii in coloana a III-a la categoria "Cursuri".

- Prin introducerea informatiilor referitoate la un CURS, automat se creeaza pagina/documentul web cu numele .php. Prin optiunea utilizatorului, aceasta pagina poate sa aiba un continut care sa fie in sprijinul comunicarii cu studentii sau pentru imbunatatirea procesului de predare-învăţare: fisa disciplinei, obiectivele cursului; tutoriale, resurse online, teme si probleme pentru seminarii sau laborator, etc. Ca exemplu, se poate vedea continutul cursului de Informatica de la Facultatea de Chimie, anul I-titular curs conf. dr. M. Vlada: http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/Informatica.php.

B) Se realizeaza introducerea informatiilor despre Resurse online.

Resursele pe care un profesor le poate incarca pe server prin aceasta interfata pot fi documente: MS word, MS Excel, MS PowerPoint, fisiere pdf, etc. Ele sunt clasificate in baza de date in trei tipuri: Articol, Manual si Alt tip (figura de mai jos).

Intefata upload resurse online

- Lista resurselor introduse apare in pagina ce are link in coloana a III-a la categoria "Resurse online".

 

PASUL 3 - se elaborează şi se creează PAGINI

- Dupa autentificare si introducerea datelor initiale cerute de platforma (pasul 1), de exemplu pentru Vlada Marin s-au creat automat 2 sectiuni (subsectiuni ale sectiunii "prof"):

Separat pentru fiecare sectiune (RO si ENG) se realizeaza pasii 2-4 (pagini pentru cursuri si resurse online, pagini pentru diverse teme profesionale, etc.)

- Fiecare sectiune este constituita din cele 3 coloane:  

 • coloana I (cea din stanga) ce in partea superioara are MENIUL cu link-uri catre diverse pagini ce vor fi create de catre fiecare profesor (a se vedea mai jos);
 • coloana II (cea din mijloc) ce are formatul cel mai mare deoarece vizualizeaza continutul paginii ce a fost accesata din meniul aflat in coloana I, sau continutul unei pagini accesat printr-un link (Numele acestei pagini se defineste la crearea acestei pagini - a se vedea mai jos) din alte pagini;
 • coloana III (cea din dreapta) ce este predefinita si contine informatii: CONTACT, CURRICULUM VITAE, CURSURI, RESURSE ONLINE.

- Ca recomandare, in MENIUL din coloana I pot exista link-uri catre urmatoarele PAGINI ce vor fi elaborate si create de fiecare profesor (ce vor reflecta activitatea profesionala, etc.):

• Articole stiintifice
• Carti si Monografii
• Proiecte de cercetare
• Citari de lucrari
• Pagina studentului ... etc.

A) Crearea unei PAGINI ce va fi publicata printr-un Link in MENIUL din coloana I.

- Pentru fiecare pagina ce trebuie creata va fi nevoie sa se realizeze actiunea de CREARE si actiunea de PUBLICARE, aceste actiuni se realizeaza folosind MENIUL INFERIOR (din partea de jos-unde sunt 7 butoane-imagini). Noua pagina este creata in sectiunea (numita sectiunea curenta) in care se afla pagina afisata in fereastra din dreapta a interfetei de editare. Se face clik pe butonul "Creaza o noua pagina in sectiunea curenta", adica butonul-imagine new page, va aparea fereasta in care se introduce "Titlul paginii", se alege macheta cu 2 sau 3 coloane, apoi se incheie prin butonul butonul de creeaza. Astfel noua pagina este creata si va aparea in fereastra din dreapta a interfetei de editare, fiind constituita din ARTICOLE, initial vide si care vor fi editate (a se vedea mai jos textul "Editare si navigare"). Mai ramane ca aceasta pagina sa fie PUBLICATA, adica sa fie un link catre ea in lista de itemuri din menu-ul sectiunii (aflat in coloana I). Pentru acest lucru trebuie sa se faca click pe butonul-imagine publish page (butonul 4 din meniul inferior!). Acest mod este posibil numai cand pagina de publicat este vizibila in fereastra din dreapta.

 

B) Crearea unei PAGINI in diverse SECTIUNI create de utilizator.

-In cazul in care un cadru didactic are o activitate ampla pentru un tip de activitate (de exemplu, participarea la PROIECTE DE CERCETARE, unde pot exista pentru fiecare proiect diverse informatii, resurse, descrieri, etc.) si doreste sa utilizeze facilitatile acestei platforme, se poate elabora si crea o noua SECTIUNE (a se vedea pasul 4) ce va avea un MENIUL propriu (coloana I).  De exemplu, pentru acest GHID s-a creat o sectiune separata de sectiunea cu titlul "Marin Vlada's Home Page" si numele "vlada_m" accesata prin adresa http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/ . Noua sectiune s-a definit cu titlul
"Platforma UB" si accesata prin adresa http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/plat-ub .

- In aceasta varianta, crearea de PAGINI in noua sectiune se poate face in varianta A),  folosind MENIUL INFERIOR cu conditia ca sectiunea sa fie sectiunea curenta in care se afla pagina afisata in fereastra din dreapta a interfetei de editare. Exista si varianta utilizarii a 2 butoane din MENIUL SUPERIOR pentru crearea si publicarea de pagini in noua sectiune. Butoanele si actiunile sunt evidentiate in cele doua imagini de mai jos (CREARE pagina, respectiv PUBLICARE pagina) - faceti click pe imagini:

 Crearea unui pagini intr-o sectiune  Publicarea unei pagini

EDITARE ŞI NAVIGARE

Fiecare pagina creata de platforma CMS este constituita din ARTICOLE editabile. Acestea incep cu butonul Buton editare .

 • Toate elementele editabile din pagina contin imaginea  butonului Buton editare . Se face click pe ea si tot textul zonei ce reprezinta ARTICOLUL este incadrat intr-un dreptunghi avand marginile cu linii rosii, iar in fereastra din stânga apare textul de editat. Aici aveți la dispoziție elementele de editare cu care sunteți familiarizati la utilizarea editorului Microsoft Word.
 • Paginile generate de utilizator vor fi constituite din ARTICOLE editabile ca incep cu butonul Buton editareurmat de alte 3 butoane:adaugare mai jos articol, adaugare mai sus articol, eliminare articol, si anume urmatoarele butoane edit. La generarea paginii,initial sunt generate un numar de 8 articole vide ce pot fi "incarcate" cu continut. Evident, articolele oferite sunt in ordine secventiala. Continutul unui articol nu trebuie sa fie prea mare pentru a reusi mai tarziu sa se actualizeze cu informatii actuale.

Platforma CMS foloseste doua ferestre (utilizatorul alege articolul din dreapta si il editeaza in fereastra din stanga; figurile de jos):
1.    In fereastra din stanga se face editarea unui articol si sunt selectate diferitele functii ale interfetei utilizator.
2.    In fereastra din dreapta se face navigarea catre pagina dorita, se alege ce articol se editeaza, se adauga noi articole in coloana, etc.
    2 ferestre   meniuri

ATENTIE! Dupa ce se editeaza in stanga un articol, la sfarsitul operatiei, neaparat sa se faca click pe Preview si apoi pe Save adica pe butoanele (imaginile): preview apoi pe save. Fereastra de editare din stanga se poate mari prin actionarea butonului din coltul ei dreapta-jos. Se recomanda aceste lucru pentru a avea spatiu de editare corespunzator. ORICE AFISARE DE CONTINUT IN FEREASTRA DE EDITARE, trebuie sa se termine, ori prin actionarea acestor doua butoane, ori prin renuntare: ultimul buton din meniul inferior (jos), ultimul din dreapta - butonul (se face click pe imagine) cancel.

 

PASUL 4 - se elaborează şi se creează SECŢIUNI

- Pentru o mai clara descriere, vom explica cum am elaborat si creat sectiunea prezentului GHID. A fost nevoie de crearea unei noi SECTIUNI -adica SUBSECTIUNE a sectiunii cu titlul "Marin Vlada's Home Page" accesata prin adresa http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/, deoarece descrierea explicatiilor au fost stucturate in 3 parti (acestea vor deveni PAGINI in noua sectiune), inclusiv explicatiile din pagina principala:

• Pagina index Profesor
• Pagina index Departament
• Pagina index Facultate

Prin crearea unei sectiuni se creeaza automat un FOLDER avand acelasi nume cu numele sectiunii create. Vom crea Sectiunea cu Titlul sectiunii "Platforma UB" si Nume folder "plat-ub" (initial generat automat, si care poate fi schimbat), prin urmare accesarea se va face prin adresa URL: http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/plat-ub/ . Aceasta noua sectiune va avea un MENIU PROPRIU (coloana I) cu pagini ce se vor crea folosind explicatiile de la Pasul 3.

- Se va utiliza MENIUL SUPERIOR ce ofera butonul "Creeaza o noua sectiune" aflat in coltul dreapta-jos (ultimul rand, in partea dreapta). Se face click pe acest buton si va aparea fereastra corespunzatoare.

Crearea unei Sectiuni         Sectiune    

In aceasta fereastra (imagina de mai sus-dreapta) se introduce Titlul Sectiunii, apoi se alege macheta, iar pentru Nume folder: Se face click  in caseta si apare automat un nume ce poate fi modificat. Se face click pe butonul  "Creeaza"  dupa care va aparea o intrebare suplimentara:  "Doriti sa creati o subsectiune a sectiunii “Marin Vlada’s home page” ?.  Dupa ce se raspunde OK, se va crea si publica pagina corespunzatoare acestei SECTIUNI, si anume in coloana I (ce contine meniul) dupa ultimul item al Meniului va aparea un "separator" reprezentat printr-o linie groasa de culoare alba si apoi Numele sectiunii creata ("Platforma UB") cu Link catre pagina creata (a se vedea imaginea de mai jos-stanga).

Link sectiune    pagina sectiune

Prin creare si publicare s-a creat automat pagina index.php in folderul plat-ub si prin urmare avem adresa de accesarea acestei noi pagini: http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/plat-ub/index.php. Daca se face click pe acest Link va aparea continutul sectiunii in fereastra dreapta. Aceasta sectiune (subsectiune ) are un meniu (in coloana I) analog ca si sectiune principala. Primul buton din meniu este numele subsectiunii:  daca se face click pe butonul EDIT din dreapta numelui, se poate edita meniul. De asemenea, apar articolele paginii ce se pot edita asa cum s-a explicat in "Editare si navigare".

- Urmeaza sa se creeze cele 3 pagini ale sectiunii ce vor aparea in meniul propriu acestei sectiuni. Se vor respecta explicatiile de la Pasul 3. In final, dupa ce se creeaza si se publica cele 3 pagini, meniul din coloana I apare asa cum arata la accesarea adresei http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/plat-ub/ .

OBSERVAŢII ŞI RECOMANDĂRI - finale

 

Problema cea mai complexa in demersul utilizarii facilitatilor platformei CMS este conceperea si structurarea pe categorii a informatiilor si resurselor. De aceea, mai inainte este nevoie de o anumita explorare in acest sens. Sunt sugestive exemplele si rezultatele din domeniul tehnologiilor Web. In ultimii ani universitatile si facultatile din Romania au acordat atentie deosebita acestor aspecte. De altfel, comunitatea academica (studenti si cadre didactice) astepta aceste schimbari in procesul de invatamant pentru eficienta si imbunatatirea actului educational.

 

OBSERVATIE. Din punct de vedere al editarii textului uneori trebuie sa se evidentieze un anumit TEXT, asa cum este textul de mai sus. In fereastra de editare se selecteaza textul dorit, dupa care se actioneaza butonul (aflat un Meniul superior, pe randul al II-a penultimul buton) "Inserează un anunţ în articol la poziţia cursorului ! . Uneori este nevoie sa se opereze in codul HTML. Acest lucru se poate realiza daca se trece in acest regim prin utilizarea butonului (aflat un Meniul superior, pe randul al II-a ultimul buton) "Vezi/editeaza codul articolului !"  . In imaginea de mai jos-stanga se poate vedea codul HTML al textului editat. De asemenea, in imaginea din dreapta-jos apare eticheta HTML utilizata in cod pentru evidentierea textului.

cod HTML      eticheta HTML

OBSERVATIE. Platforma este elaborata pentru browserul Google Chrome. Daca browserul este Mozilla, pentru operatiile COPY si PASTE, in regimul de editare trebuie sa se foloseasca tastele: CTRL+C , respectiv CTRL+V.

- Editorul oferit de platforma in fereastra din partea stanga are un MENIU SUPERIOR si un MENIU INFERIOR.

Meniul Superior   Meniul Inferior

- Sunt oferite Font family si Font size, Diacritice pentru limba romana, diverse simboluri, scriere subscript si superscript, Formate (Paragraph, Adress , Preformatted, Heading 1, Heading 2, Heading 3, Heading 4, Heading 5, Heading 6).

 

Pagină actualizată la 07 Mai 2014.